Welkom op de website van Tai Chi Chuan Bredene en Oostende.

De lesgever Glenn Robson is al 30 jaar actief in de Tai Chi Chuan.

In 1988 begon hij les te volgen bij Gilbert Osstyn. Gilbert is een leerling van Benjamin Pang Jeng Lo die zelf leerling was van de Grootmeester Cheng Man Ching, de grondlegger van de bekende 37-vorm Yang-stijl.

 

Bij de Chinese Tai Chi Meester Shen Zhengyu volgde hij in 1995 regelmatig stages om de zwaardvorm onder de knie te krijgen.

 

Om zelf de verschillende stijlen te blijven onderhouden en bij te leren, volgt Glenn regelmatig Internationale workshops bij Nello Mauro in het Tibetaans Instituut te Hoei. Nello is een Italiaanse Tai Chi-meester die gespecialiseerd is in de Chen-stijl. Hij is ook een Shaolin-meester die tevens bondscoach is van de Italiaanse Wushu-team. Vanuit Sicilië komt hij speciaal naar België om enkele weekends per jaar Tai Chi Chuan-stages te geven.

Tijdens de workshop komt ook Qi-gong aan bod. Deze oefeningen met de nadruk op de ademhaling worden gegeven door de Luxemburgse Qi gong-specialist Marc Gerson.

Naast het beoefenen van de Tai Chi Chuan heeft Glenn ook 5de Dan Taekwondo.

P1170367a_edited.jpg

Wat is tai chi chuan?

"Tai Chi Chuan is niet alleen een werkelijke kunst van zelfverdediging, maar eveneens een weg naar innerlijk evenwicht en een gezond leven."        Cheng Man Ching

Tai chi is een begrip uit de Chinese filosofie.  Tai chi is het allerhoogste en de bron van alles.

Uit tai chi komen yin en yang voort. Yin en yang bepalen de 'tienduizend dingen' tussen hemel en aarde. Chuan betekent: vuist of vechten. Tai chi chuan zou je dus kunnen vertalen als "vechten volgens de principes van yin en yang".

 

Met andere woorden, door de trage en vloeiende bewegingen worden de spieren en gewrichten ontspannen waardoor het lichaam soepel blijft. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie en versterkt de nek-, rug-, arm- en beenspieren.

Verder geeft het een positieve invloed op uw geheugen, concentratie en geestestoestand.

 

Tai chi is een gevechtsport (martial art), maar het is beter is om te spreken van een interne krijgskunst, met en zonder wapens. De oorsprong van onze hedendaagse Tai chi is ouder dan wij ons kunnen voorstellen en heeft aan de basis gestaan van talloze gevechtsporten.

 

Er bestaan verschillende Tai Chi-stijlen. De vijf meeste bekende stijlen zijn:

  1. Chen-Stijl - Chen Wangting (1580–1660)

  2. Yang-Stijl - Yang Luchan (1799–1872)

  3. Wu- Stijl - Wu Quanyou (1834–1902)

  4. Wu Yuxiang Stijl - Wu Yuxiang (1812-1880)

  5. Sun-Stijl - Sun Lutang (1861–1932)

 

Deze namen verwijzen allen naar de familienamen van de oprichters. Hoewel de stijlen verschillend zijn, vinden we dezelfde basisprincipes terug in het uitvoeren van de bewegingen.